Jégre lépni tilos!

Jégre lépni tilos!

A hideg idő beköszöntével még azok is kedvet kapnak kimenni a friss levegőre korcsolyázni, akik nem a téli sportok szerelmesei. A legtöbben ilyenkor felkeresnek egy jégpályát, azonban sokan szeretnek csúszkálni befagyott bányatavak, vagy éppen a Balaton felszínén. Az önfeledt szórakozás közben azonban fontos tisztában lenni azzal, hogy jogszabályaink hol engedik meg, és hol tiltják meg a jégre lépést.

A szabad vízen való tartózkodás alapvető szabályairól szóló belügyminisztériumi rendeletünk értelmében mindenhol szabad rálépni a jégre, ahol ezt nem tiltják és ahol a jég kellő szilárdságú, nem mozog, illetve nem olvad. Ennél többet, konkrétabbat jogszabályaink nem rögzítenek, a szakemberek tapasztalataik alapján általában a 10-12 centiméter vastagságú jeget tekintik kellő szilárdságúnak ahhoz, hogy azon téli sportokat lehessen űzni. Éjszaka, rossz látási viszonyok között, kikötők, veszteglőhelyek területein, illetve folyóvizeken és azok mellékágain ugyanakkor általános jelleggel tiltott, hogy a jégre lépjünk. Bármilyen járművel – a biztonságos munkavégzés kivételével – szintén tilos közlekedni befagyott vizeinken.

A fenti szabályokat nem csak saját testi épségünk miatt érdemes betartani, hanem azért is, mert ezek megsértése szabálysértésnek minősül, mégpedig a jégen való tartózkodás szabályainak megszegésének. A szabályok megsértését sajnos a pénztárcánk is bánhatja, akár szabálysértési eljárást is indíthatnak velünk szemben. Bármely, a szabályszegést észlelő rendőr, közterület-felügyelő, halászati őr és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője figyelmeztetést alkalmazhat vagy akár ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki. Rosszabb esetben sajnos szabálysértési eljárás is indulhat velünk szemben, amennyiben korcsolyázás közben figyelmen kívül hagyjuk jogszabályaink előírását. Szabálysértési eljárásban a rendőrség százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal büntethet minket a tiltott helyen történő jégre lépésért.

A korcsolyázás egy remek időtöltés, ami szórakoztató elfoglaltság a téli időszakban. Az önfeledt sportolás közben érdemes figyelemmel lenni a fenti szabályokra, mind saját és mások testi épsége érdekében, mind pedig a büntetések elkerülése érdekében.

forrás