Koronavírus: példátlan döntéseket hozott meg ma a magyar kormány!

Különleges jogrend lép hatályba ma éjféltől határozatlan időre, amelynek keretében kihirdeti a kormány a veszélyhelyzetet, és erre hivatkozva
– visszatér a határellenőrzés a schengeni határokon is,
– csak a magyar állampolgárok léphetnek be hazánkba a leginkább fertőzött országokból és
– bezárnak az egyetemek, színházak, mozik,
jelentette be a mai kormányülés szünetében Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője. Az intézkedések “inkább hónapokig, mint hetekig” tarthatnak.

Ime a mai bejelentések lényege

A különleges jogrendre hivatkozva ma éjféltől határozatlan időre kihirdeti a kormány a veszélyhelyzetet és így a 100 főnél több beltéri és 500 főnél több kültéri rendezvényeket betiltja, a felsőoktatási intézmények bezárnak, de az óvodák és bölcsődék, illetve az általános és üzleti iskolák még nem, a négy gócország felől pedig csak a magyarok jöhetnek haza – jelentette be Gulyás Gergely. A miniszter azzal indokolta ezt, hogy az eddigi tapasztalatok szerint a gyermekek nem betegszenek meg, és ha most bezárnának az iskolák, akkor a teljes tanévet ismételni kellene. Közben viszont a többi intézkedés nagyon szigorú (határellenőrzések, csak magyar állampolgárok léphetnek be az országba a gócpont országokból) és azt tanácsolja a kormány, hogy aki koronavírus fertőzési gyanút észlel, az önkéntes karanténba vonulva felelősségteljesen még a kisboltba se szaladjon le, azaz tényleg maradjon otthon. Vírustesztet jelenleg 37 helyen lehet végeztetni laborokban az országban, de ha szükség lesz rá, akkor a különleges jogrend miatt további laborokat vehet át a kormány és az erőszakszervezetek (honvédség, katonaság) is rendelkezésére áll az esetleges karanténok elrendeléséhez és fenntartásához.